Olafur Birgisson - 23. september 2019

Når backuppen redder dig fra konkurs

Det er en udbredt misforståelse, at virksomheder er sikrede mod IT-kriminalitet, hvis bare de har en backup i skyen. Men det er falsk tryghed. Prisen for mangelfuld backup-løsninger kan løbe op i halve og hele millioner, hvis uheldet er ude.

Før sommerferien var jeg på besøg hos en ingeniørvirksomhed, som udvikler højteknologiske maskiner. Al deres kostbare viden og data lå gemt i dokumenter og filer i et IT-system, som blev drevet på en server i huset. Denne server synkroniserede op mod en datalagring i skyen.

De var sikre på, at når dataene lå to steder, var de sikrede og behøvede ikke en backup-løsning.

Men sådan fungerer det ikke rent teknisk.

Når fx en ransomware, dvs. en krypteringsmalware, angriber, krypterer den alle dine data – og bagefter synkroniseres de krypterede data også op i skyen. Nu er dine data krypteret og utilgængelige begge steder.

Hvis ikke de kriminelle bagmænd låser op for dataene igen – og det ved man aldrig, om de gør, selvom løsesummen udbetales – så kan tabet for den angrebne virksomhed være dødsstødet.

For det første er al dokumenteret viden tabt og skal skabes igen. Dertil kommer lønomkostninger og tabte ordrer. For en virksomhed på fx 20 medarbejdere løber det hurtigt op i millioner af kroner, hvilket kan lede til konkurs:

Tal fra USA viser, at 60 % af små og mellemstore virksomheder, der bliver ramt af et succesfuldt cyberangreb, er gået konkurs efter blot seks måneder.

Før vi kørte hjem fra ingeniørvirksomheden den eftermiddag, var backuppen allerede sat i gang.

Prisen er halve og hele millioner
Jeg kender også til en maskinfabrik i Jylland, som for nogle år siden var udsat for en ransomware, som krypterede al deres data. Fabrikkens omkostninger i forbindelse med arbejdstab, tabte ordrer og genetablering af data løb op i 500.000 kr. Virksomheden gik ikke konkurs, men mistede to-tre års overskud pga. mangelfuld backup.

Et tredje eksempel er Aalborg Farve og Lak, som selv har været ude og fortælle, hvordan de blev lagt ned af ondsindet software, der kaprede hele deres IT-system via noget så simpelt som en labelprinter på lageret. De valgte at lade være med at betale den krævede løsesum, men hele sagen, reetablering af systemer m.m. kostede malergrossisten omkring 1 mio. DKK.

Det er let at male et gysende trusselsbillede, fordi truslen faktisk er helt reel – også i Danmark. De tre ovenstående eksempler er fra danske, velrenommerede virksomheder.

Lad være med at gå i panik
Har du styr på din backup-løsning i samarbejde med en professionel IT-kyndig, så kan du læne dig tilbage og fortsætte arbejdet med ro i sindet.

Skulle skaden ske, at alle jeres data bliver låst af ransomeware, så lad være med at gå i panik og betale bagmændene. Kontakt din IT-samarbejdspartner, som kan hjælpe med at fjerne alt skrammel og læse backuppen ind igen.

Vi hjælper – gratis og uforpligtende
Ved du til gengæld ikke, hvordan din virksomhed er sikret, og om I har taget alle de nødvendige forholdsregler, så kontakt os. Vi giver gerne et grundigt, gratis og uforpligtende IT-tjek, som munder ud i en række håndgribelige anbefalinger, som I kan implementere med det samme.

Bliver I angrebet og står uden en holdbar backup-løsning, så slå koldt vand i blodet, og ring til os med det samme. Vi sidder klar til at hjælpe døgnet rundt på tlf. 96 45 55 00 eller tlf. 70 25 55 01.

Vær på forkant med dine digitale muligheder

Tilmeld dig SystemGruppens nyhedsbrev

Du får:

  • IT-nyheder, du kan bruge i din virksomhed
  • Konkret, forståelig og brugbar viden om IT-løsninger
  • Inspiration til nye, digitale muligheder
  • 1 nyhedsbrev om måneden

Få en uforpligtende snak om dine muligheder

Lag 18
Vær’ på forkant med dine digitale muligheder – Tilmeld dig vores nyhedsbrev