Christoffer Jakobsen - 21. januar 2020

Kampen mod hackerne: Fagligheden er vigtig!


I går kom det frem gennem mediet ZDNet, at et unavngiven populært hacker-forum havde fået delt en liste, hvor adgangsoplysninger og IP-adresser fremgik til mere end 515.000 servere, routere og IoT-enheder. En liste, som med andre ord udgør en stor trussel for virksomheder – specielt dem, som stadig har den standard kode, som medfølger i opsætning af hardwaren.

Ifølge ZDNet, er listen med enheder fundet gennem en scanning af internettet, hvor målet har været alle de enheder, der har en synlig Telnet-port – alle enheder har en telnet port, så omfanget er stort. Dertil har hackerne forsøgt at få adgang via de kodeord og brugernavne, som følger med i en standard opsætning af hardwaren, som de på anden vis har anskaffet (oplyst af producenterne eller lækket).

Men hvorfor er det lige, at dette er en udfordring? Jeg prøver at besvare dette spørgsmål nedenfor.

Hvorfor er det vigtigt med faglige kompetencer?
I forbindelse med overstående eksempel, har jeg brug for at besvare dette meget vigtige spørgsmål. Jeg må bare sige: Truslen viser blot vigtigheden af installationerne skal foretages af professionelle og uddannede teknikere. Jeg har før set virksomheder, som har haft uautoriserede personer til at opsætte udstyr, som har undladt skift af standard passwords i servere og netværksudstyr – det er netop sådan et tilfælde, at det er kritisk.

Derudover, kan jeg ikke lade være med at tænke, at ligesom i mange andre brancher, er IT et håndværk. De bedste løsninger og rådgivning, fås af dem som er uddannet og beskæftiger sig med det på daglig basis.

Tre gode råd

  • Benyt altid godkendt udstyr fra anerkendte producenter. Undlad at brug billige routere hvor sikkerhed ikke er i fokus.
  • Få uddannede teknikere til at stå for opsætningen at server- og netværkssikkerhed.
  • Gennemgå løbende infrastrukturen, hold den opdateret og få en specialist til at undersøge for konfigurationsfejl der leder til huller i sikkerheden.


Hvis du er i tvivl om din virksomheds IT-sikkerhed og hvordan i er stillet, så skal du være velkommen til at kontakte mig, jeg tager gerne en uforpligtende rådgivnings samtale.


Christoffer K. Jakobsen
Teknisk chef
ckj@SystemGruppen.dk
Tlf. +45 70 25 55 01

Vær på forkant med dine digitale muligheder

Tilmeld dig SystemGruppens nyhedsbrev

Du får:

  • IT-nyheder, du kan bruge i din virksomhed
  • Konkret, forståelig og brugbar viden om IT-løsninger
  • Inspiration til nye, digitale muligheder
  • 1 nyhedsbrev om måneden

Få en uforpligtende snak om dine muligheder

Lag 18
Vær’ på forkant med dine digitale muligheder – Tilmeld dig vores nyhedsbrev