Olafur Birgisson - 13. december 2019

Hvad bliver hackernes næste træk?

Her er fem tendenser, som vi ser vokse frem, inden for IT-angreb.

Malware-angreb, der låser data, spionerer og stjæler datakraft fra virksomheder og private er på sit højeste, men heldigvis er vi blevet utroligt gode til at forebygge det.

Desværre lægger det ikke en dæmper på IT-kriminaliteten. Ondsindede bagmænd leder fortsat efter nye græsgange, hvor der endnu er ”huller i systemet”, som de kan snige sig ind igennem.

Udover malware-angreb ser vi lige nu en stigende tendens til disse fem typer IT-kriminalitet:

1: Web-baserede angreb
Disse angreb sker gennem velkendte hjemmesider, som tilsyneladende virker uskyldige. Det kunne være rejsesider, som du tjekker i frokostpausen, eller menuen fra det lokale pizzeria. Men siden er blevet hacket, inficeret med malware og bruges nu som transportmiddel ind i dit system. Herfra overvåger de og finder ”huller” ind i jeres IT-system.

2: Web application-angreb
Web applications er web-services, som man bruger online, fx et web-baseret CRM-system. Det kan også være, når du indtaster personlige oplysninger fx til et nyhedsbrev eller ved oprettelse af en brugerprofil. Selvom disse oplysninger ligger sikkert gemt på en database, er disse databaser et yndet angrebsmål for hackere, som bliver mere og mere snedige i deres angreb.

3: Phishing
Vi kender phising, hvor godtroende folk bliver lokket i en fælde og opgiver personfølsomme oplysninger til svindlere, der har givet sig ud for at være fra SKAT, Nets eller Microsoft. Phishing kommer til at fortsætte, og fælderne bliver mere og mere troværdige.

(Jeg blev selv for nylig udsat for et phishing-forsøg fra en ”Microsoft Supervisor”, og vi fik det det på video – se med her.)

4: Spear phishing
Spear phishing er en mere målrettet form for phishing hos virksomheder. Det kan være, når direktøren er taget på ferie, og bogholderen modtager en tilsyneladende troværdig mail fra ham/hende om at overføre penge til en bestemt konto.

5: Denial of service
I disse angreb overbelaster hackere bevidst en hjemmeside eller web-service i en sådan grad, at web-trafikken hverken kan komme ind eller ud. Hackernes formål er (endnu) ikke løsesummer, men for nogle virksomheder kan det alligevel koste dyrt på salg og omdømme.

For eksempel blev alle folkeskoler i Hedensted Kommune for nogle år siden lagt ned af et Denial of service-angreb. Over 7000 brugere var blokeret i flere timer. Bagmændene viste sig at være en flok folkeskoleelever, som ikke ville tage den nationale test. Derfor lagde de skolernes internet ned i de timer, hvor testen skulle foregå.

Få et uforpligtende tjek
Ved du ikke, om din virksomhed har taget alle de nødvendige forholdsregler, så kontakt os. Vi giver gerne et grundigt, gratis og uforpligtende IT-tjek, som munder ud i en række håndgribelige anbefalinger, som I kan implementere med det samme.

Vær på forkant med dine digitale muligheder

Tilmeld dig SystemGruppens nyhedsbrev

Du får:

  • IT-nyheder, du kan bruge i din virksomhed
  • Konkret, forståelig og brugbar viden om IT-løsninger
  • Inspiration til nye, digitale muligheder
  • 1 nyhedsbrev om måneden

Få en uforpligtende snak om dine muligheder

Lag 18
Vær’ på forkant med dine digitale muligheder – Tilmeld dig vores nyhedsbrev